Elke werkdag cadeaus inpakken voor The Giftmakers

01 december 2022

Ze is ‘erin gerold’, zegt ze. Toen Laura Notten, oprichter en mede-eigenaar van The Giftmakers, twintig jaar geleden Management, Economie en Recht studeerde, en ook later, als interimmanager bij ING, had ze nooit gedacht dat ze nog eens een bedrijf zou runnen waar driekwart van de medewerkers een arbeidshandicap heeft. Nu wil ze niet meer anders.

Alles op maat

The Giftmakers, acht jaar geleden begonnen door Notten en haar compagnon Tanja Lindeboom, bedenkt en verkoopt op maat gemaakte ‘zakelijke cadeaus’ (relatiegeschenken). Het inpakken gebeurt al vanaf het begin in de sociale werkplaats van Spaarne Werkt in Cruquius. Aanvankelijk vooral een praktische keuze, zegt Notten. “Omdat wij voor elke klant een eigen cadeaupakket ontwerpen en dus alles op maat maken, waardoor het proces bewerkelijk is, sprong Spaarne Werkt er gunstig uit qua prijs en flexibiliteit.”

Bij de proefopdracht was het meteen raak. Notten: “Ik kwam die productiehal binnen met het voorbeeld-cadeau en was overdonderd door het enthousiasme. ‘O, wat mooi!’ hoorde ik. ‘Zo’n cadeau zou ik ook wel willen krijgen!’ Iemand vroeg of ze er een foto van mocht maken.”

Concentratie

Juist vanwege hun cognitieve of psychische beperking vinden deze medewerkers het fijn om repeterend werk te doen, zo is de ervaring van Notten en Lindeboom. ”Jij en ik zouden het saai vinden, maar het geeft hen houvast. Toen ik eens een grote order aankondigde van drieduizend dezelfde pakketten, ging er gejuich op. En omdat ze het werk met plezier en concentratie doen, valt het hun meteen op als er iets afwijkt, een kleine beschadiging bijvoorbeeld. Wij zouden die eerder over het hoofd zien, omdat we met onze gedachten ergens anders zitten.”

Overstuur

Daar staat tegenover dat het bij iedere nieuwe opdracht altijd weer een puzzel is om voor elke taak de juiste mensen te zoeken. De één is goed in dozen vouwen, maar heeft niet de fijne motoriek om te stickeren. Alleen wie stressbestendig is, kan aan het eind van de lopende band zitten. Uitleggen wat er moet gebeuren kost tijd, en dan nog gaat er weleens iets fout en moet het werk opnieuw. Soms moet de band stilgezet worden, omdat iemand overstuur is. “En dan kun je niet zeggen: ‘Kom op zeg, gewoon doorwerken.’” Maar Notten kan de gezellige en opgewekte sfeer in Cruquius niet meer missen. “Eén keer hadden we te veel werk tegelijk en hebben we studenten ingehuurd. Ze waren razendsnel, maar hadden totaal niet de betrokkenheid van onze mensen bij Spaarne Werkt, die echt bij ons bedrijf horen. Dan heb ik véél liever dat er eens iets opnieuw moet, omdat een beker verkeerd in de doos zit.”

Dit interview is toto stand gekomen door de Participatieprijs werkgevers. The Giftmakers was een van de drie finalisten van 2022.  

participatieprijs-werkgevers-2022-the-giftmakers

Latest news

Inclusief werkgeven, hoe doe je dat?

18 november 2024
Hoe kun je inclusief werkgeven in de praktijk brengen? Veel werkgevers willen wel, maar weten nog niet precies hoe. Daarom zijn de eerlijke verhalen van werkgevers die dit al succesvol doen, hartstikke interessant. Kijk en luister naar Motopp en...
Nieuws

And the winner is….. Motopp

15 november 2024
Het was tot het laatste moment spannend, maar de vakjury heeft beslist. Motopp is de winnaar van de Participatieprijs voor werkgevers in de Regio Zuid-Kennemerland 2024. Het Amsterdamse opleidingsbedrijf levert een opvallende en succesvolle bijdrage aan de integratie van...
Nieuws

“Bouwen aan een toekomst”

08 november 2024
Het opleidingsbedrijf Motopp begeleidt statushouders naar werk. Elke zes weken start een groep kandidaten met een fulltime IT traineeship, de trainees worden in zes maanden opgeleid. “De focus ligt op technische skills en op vaardigheden die nodig zijn om...
Verhalen van werkgevers participatieprijs-werkgevers-2024-jurybezoek-motopp-25-10-24-foto-adam-van-noort